Kategoriat
Alvar Aalto

Alvar Aalto: kirjastorakennukset

Akateemikko, arkkitehti Alvar Aallon tuotantoon kuuluu useita kirjastoja:

Viipurin kaupunginkirjasto

Viipuriin 1935 valmistunut kaupunginkirjasto on yksi Aallon tunnetuimpia töitä. Se sijoittuu tyylillisesti klassismin ja funktionalismin siirtymään, ja suunnittelutyöllä oli suuri vaikutus Aallon toimiston myöhempiin töihin.

Alunperin klassistiseksi suunniteltu kirjasto viivästyi ja muutti muotoaan, ollen lopulta moderni ja aikaansa edellä. Kirjasto oli ensimmäisiä jonka tilaratkaisuissa huomioitiin monikäyttöisyys.

Seinäjoen kaupunginkirjasto

Seinäjoella sijaitsee Aalto-keskus, joka koostuu useista rakennuksista, tunnetuin näistä lienee matkailukohde Lakeuden risti. Kokonaisuuteen kuuluu myös 1965 valmistunut kirjastorakennus. Nykyisin tämä Aalto-kirjasto toimii yhdessä 2012 rakennetun Apila-kirjaston kanssa ja rakennusten välillä kulkee maanalainen käytävä. Apilan tultua käyttöön, Aalto-kirjasto peruskorjattiin ja entisöitiin.

Alajärven kaupunginkirjasto

Alajärven kaupunginkirjasto valmistui postuumisti 1991, Alvar Aallon vuonna 1966 tekemän hallintokeskussuunnitelman pohjalta. Toteutuksesta vastasi Arkkitehtitoimisto Alvar Aalto & Co

Rovaniemen pääkirjasto

Rovaniemen hallinto- ja kulttuurikeskukseen kuuluu kolme Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta: kirjasto, Lappia-talo ja kaupungintalo. Kirjasto valmistui näistä ensimmäisenä vuonna 1968. Vuonna 1975 valmistunut Lappia-talo puolestaan oli viimeinen jonka arkkitehti näki valmistuvan ennen kuolemaansa.

Jyväskylän yliopiston päärakennus, ml. kirjastosiipi

Jyväskylässä ja sen lähiseudulla sijaitsee enemmän Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia kuin missään muualla. Kohteita on peräti 29. Tunnetuimpia ovat Alvar Aalto -museo, Muuramen kirkko ja Säynätsalon kunnantalo. Jyväskylän yliopiston päärakennus sijaitsee Seminaarinmäellä.

Teknillisen korkeakoulun keskuskirjasto (Espoo)

Vuonna 1970 toimintansa aloittanut kirjasto on nykyisin osa Aalto-yliopiston yhdistynyttä oppimiskeskusta, nimellä Harald Herlin-oppimiskeskus. Yhdessä muun Otaniemen kampusalueen kanssa, se kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Mount Angelin luostarin kirjasto (Oregon, Yhdysvallat)

Vuonna 1970 valmistunut rakennus rahoitettiin lahjoituksilla, ja Alvar Aalto teki suunnittelutyön nimellistä korvausta vastaan. Vaalealla tiilellä verhoiltu kirjasto on sisustettu osin Suomesta tuoduilla huonekaluislla.

Imatra

Kokkola

Bagdad, Irak

Leverkusen, Saksa